Van alle onderwerpen schilder ik het liefst landschappen omdat ik me verbonden voel met de natuur en al het kleinschalige in de samenleving. Dat doe ik het liefst buiten, want dan schilder ik "uit de eerste hand". Ik wil het landschap beleven om het te kunnen schilderen. Allemaal 40 x 30 cm. Olieverf op doek of paneel.

uit 2015 tot 2017 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Bij het beekje

Bij het beekje

2017

Tussen Zutphen en Baak kronkelt nog een stromend beekje dat in open verbinding staat met de IJssel. Ideale steile oever voor ijsvogeltjes trouwens. Het kniehoge gras aldaar was nog nat in de vroege ochtend, dus ik ook.

De Vecht in Utrecht

De Vecht in Utrecht

2017

Op 5 juli  bracht ik  een aantal van mijn schilderijen naar de GrachtenGalerie op de Oudegracht in Utrecht. Meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om te schilderen samen met René Melenberg en Antonie van Gelder bij Scheepswerf De Klop in Utrecht langs de Vecht. Wat een heerlijke lokatie. 

Deventer

Deventer

2017

Zicht op Deventer. Ik wilde eigenlijk het Havenkwartier van Deventer schilderen vanmorgen, maar daar lag een enorme grote zwarte aak voor mijn beeld. Deze lokatie doet er niet voor onder.

Dorp aan de IJssel

Dorp aan de IJssel

2017

Veessen is een klein, mooi dorp aan de IJssel. Het oude haventje wordt op dit moment vervangen. In de verte heb ik de heimachines en nieuwe damwanden weggelaten.

Droomhuis

Droomhuis

2017

Als tegenhanger van de globalisering schilder ik graag de kleinschaligheid in de samenleving. De romantiek van een kleine woongemeenschap.

Holterberg

Holterberg

2017

Ik was al vroeg in de ochtend op de Sallandse Heuvelrug, want eind augustus moet je een keer bloeiende heide schilderen, vind ik. Die is overigens niet zomaar paars. Er zitten talloze kleuren in. Ik had veel aan de tube oxyderood bijvoorbeeld. Maar ook okers en ombers.

In 't Zandgat

In 't Zandgat

2017

Deze mooie klassieke motorboot lag al dagen gezellig voor anker in het Gorsselse Zandgat aan de IJssel. Hier wordt in hartje zomer geankerd. gebarbecued, gezwommen, gevist en weet ik wat niet allemaal.

Kikkerbloemen

Kikkerbloemen

2017

Op de zg. Hoge Berg van Texel bevinden zich geen sloten als perceelgrens, maar "tuunwallen". Daar heb ik dit plein air schilderijtje gemaakt op een mooie dag in mei.

Schotse Hooglanders

Schotse Hooglanders

2017

Ben op vakantie geweest in het buitenland, genaamd Drenthe. Het Hykerveld is een uitverkoren plek om te schilderen en een ongekend gebied voor nederlandse begrippen. Er wonen nauwelijks mensen maar wel veel dieren. Genieten dus.  

Vennetje in Drenthe

Vennetje in Drenthe

2017

Het Hykerveld in Drente is een beschermd en dynamisch landgoed met vennetjes en grafheuvels, die dateren uit 1000 jaar v. Chr. Ik moest tijdens het schilderen wel de Schotse hooglanders in de gaten houden, die er vrij rondlopen. Ze houden niet zo van indringers.  

Volkstuintjes

Volkstuintjes

2017

Op een mooie schilderdag in mei. In Vorden. Het onderwerp spreekt me erg aan door zijn kleinschaligheid. Misschien wel mijn antwoord op de globalisering van de samenleving. 

Boomgaard in de lente

Boomgaard in de lente

2017

Boomgaard van Kasteel Slangenburg in Doetinchem. Vroeg in de morgen begonnen met schilderen voordat de zon op het dak scheen. Want dan zou het contrast met de bloesem veel minder worden.

Groepje wilgen

Groepje wilgen

2017

Landgoed Verwolde bij Laren Gelderland biedt veel plekken voor mij om te schilderen. Ik koos voor dit groepje oude wilgen, voordat ze worden gesnoeid. 

Houtzaagmolen

Houtzaagmolen

2017

Dit is de z.g. Bolwerksmolen bij Deventer aan de IJssel. Lekker dat in dit seizoen de zon precies bij de molen ondergaat. De lichtstrook zorgt ervoor dat hij extra opvalt.

Lentelicht

Lentelicht

2017

Lentelicht. Het is onstabiel weer met kans op een plensbui. Maar ook felle opklaringen in de uiterwaarden, waardoor de contrasten hoog zijn. Namiddag/avond van 27 april.

Leuk schuurtje

Leuk schuurtje

2017

Januari 2017. Mijn eerste plein airtje dit jaar. Zonder de verse mestkuil zou het minder aardig zijn. De omstandigheden waren wel winderig, koud en nat, dus heb ik 'm thuis bij de kachel afgemaakt.

Boer Dommerholt

Boer Dommerholt

2017

De Heer Dommerholt is 84 en kan zijn opstallen niet zo goed meer bijhouden, hoewel hij nog elke dag in touw is op zijn boerderij. " 't Zal mien tied wel duurn" zegt hij. Wat een rustieke atmosfeer. 

Oude haven

Oude haven

2017

18 januari 2017. Aan de IJssel in Zutphen ligt de Museum Haven. Vol prachtige oude schepen. De meeste zijn bewoond.

Prille lente

Prille lente

2017

Prille lente. 28 maart. De koeien zijn alweer vergeten dat ze de hele winter binnen hebben gestaan.

Schapen in de sneeuw

Schapen in de sneeuw

2017

Ze kunnen tegen de kou wordt gezegd, maar ze hebben wel wat moeite met gras eten. Het is nu 12 februari en toch nog een flink pak sneeuw. Misschien wel de laatste keer, het voorjaar duurt niet lang meer.  

Sneeuw op de heide

Sneeuw op de heide

2017

Sneeuw op de Gorsselse Heide. Je moet er snel bij zijn tegenwoordig om sneeuw te schilderen. Voor je het weet is het weer weg.

Uiterwaarden van de IJssel

Uiterwaarden van de IJssel

2017

De uiterwaarden van de IJssel bij Gorssel zijn voor mij altijd een inspiratiebron om te schilderen. Vooral aan het eind van de dag in westelijke richting, want daar gaat de zon o0nder.

Winters wandelpad

Winters wandelpad

2017

21 januari 2017. En plein air geschilderd bij Ruurlo. Daar lag behoorlijk wat sneeuw, vergeleken bij het westen van het land. Het strijklicht was aan het eind van de middag geel-oranje.

Dijkweggetje

Dijkweggetje

2016

Dijkweggetje in Gelderland. In deze omgeving is het oude landschap heuvelachtig. Hier is ook het mooie Bergherbos. Ik kom hier zeker terug. 

Wintermist

Wintermist

2016

Een grijze vochtige dag in Laag Keppel Gelderland. 

Witte koeien in de herfst

Witte koeien in de herfst

2016

Tussen Olst en Diepenveen is het Hanzebos onstaan. Een historisch ogend landschap met grasland, poelen en boomgroepen. Genieten tijdens dit prachtige najaar.

Paviljoen De Branding

Paviljoen De Branding

2016

Plein air schilderen op Terschelling half september. Het is relatief rustig op mijn favoriete Waddeneiland. En prachtige weersomstandigheden. Brede schone stranden..., en genieten op het terras van een strandpaviljoen.

Hollandse Heuvels

Hollandse Heuvels

2016

Hollandse Heuvels. Ja ja..., die bestaan, bij Arnhem. Je waant je in een Engels landschap.  

Pontje van Bronkhorst

Pontje van Bronkhorst

2016

Het pontje van Bronkhorst op een druilerige dag in augustus.

Schemerlicht

Schemerlicht

2016

Mei 2016. Een rustige lenteavond in de uiterwaarden. Nou ja..., op een paar opgewonden kikkers na dan.

Paal 9 Texel

Paal 9 Texel

2016

Het Texelse strand ter hoogte van paal 9 is bekend omdat de zee, tijdens slecht weer steeds meer van het land 'afsnoept'. Het gelijknamige strandrestaurant is al diverse keren verplaatst. 

Zomeravond onweer

Zomeravond onweer

2015

2 juli 2015. Een drukkende avond, erg warm. Gaat vaak gepaard met onweer en veel wind. Zo ook nu. Regen op het palet. Om 9.30 uur werd het te gortig. Thuis nog wat aan gewerkt. De aanwezigheid van de bootjes vind ik belangrijk. 

De Uiterwaarden van de IJssel

De Uiterwaarden van de IJssel

2015

25 maart 2015. Het voorjaar dient zich nog niet echt aan. Soms een schuchter zonnetje in een grijze atmosfeer. De zoveelste aak glijdt langs de horizon. De sfeer in de uiterwaarden van de IJssel wordt hier helemaal beheerst door de weersomstandigheden. Geen bedrijventerreinen en industriehavens. Ik spreek een muskusratvanger die zegt dat de pachter van dit weiland hier zelden komt. Dus ik kan hier wel een paar uurtjes blijven schilderen.